– Jeg er ikke fornøyd med fiskevelferden i kvartalet

Andreas Kvame, daglig leder i Grieg Seafood.

Grieg Seafood oppnådde nest beste kvartalsresultat noensinne i Rogaland, men i Finnmark står utfordringene i kø for selskapet.

Publisert Sist oppdatert

Det kommer frem i selskapet kvartalsrapport for første kvartal torsdag.

Totalt slaktet selskapet 21 075 tonn laks (15 357 tonn). Driftsresultat (EBIT) før salgskostnader og administrasjonskostnader (EBITDA) endte på 292 millioner kroner (385 millioner kroner), med en EBIT/kg på 13,8 kroner (25,1).

I meldingen opplyser Grieg Seafood også at Rogaland leverte sitt nest beste kvartal noensinne, samtidig som Finnmark ble betydelig påvirket av biologiske utfordringer, som førte til lavere snittvekt og redusert kvalitet. 

Store biologiske utfordringer

Region Rogaland står for den positive utviklingen for selskapet. Her ble det slaktet 2 500 tonn mer laks enn ventet grunnet fremskyndet slakting for å redusere biologisk risiko. Høye snittvekter og gode priser bidro også til det gode resultatet.

Grieg Seafood-sjef Andreas Kvame sier selskapet i løpet av første kvartal opplevde fremgang etter et utfordrende 2023.

– Hovedårsaken til forbedringen var en sterk biologisk ytelse i Rogaland, som reduserte kostnadene og økte prisoppnåelsen, sier han.

Kvame sier videre at deres operasjoner i Finnmark ble påvirket av historiske biologiske utfordringer, med Spiro-parasitten og perlesnormaneter.

– Kombinert med lave sjøtemperaturer, påvirket utfordringene overlevelse, fiskehelse, velferd og kvalitet. Jeg er ikke fornøyd med fiskevelferden i løpet av kvartalet. Vi har implementert og fortsetter å implementere en rekke forbedringstiltak, inkludert en ny vaksine mot vinterårsår, et UV-filter mot Spiro og behandling av lakselus med forbedret velferd. Vi gjør også endringer i vår produksjonsplanlegging og reduserer biologisk risiko etter hvert som vår post-smolt strategi gradvis rulles ut i våre regioner. På grunn av de lange produksjonssyklusene tar det tid å se resultatene av våre tiltak. I løpet av 2024 og spesielt neste vinter forventer vi imidlertid betydelige forbedringer, kommenterer han.

Produksjonskostnaden i Finnmark endte på 76,4 kroner/kg i første kvartal, opp fra 62,8 i samme kvartal året før. Operasjonell EBIT per kg ble 3,1 kroner for kvartalet, sammenlignet med 20,1 kroner i første kvartal 2023 og 6,2 kroner i fjerde kvartal 2023.

Første generasjon slaktet i Newfoundland

I Canada ble den første generasjonen laks slaktet i Newfoundland. Her ble det totalt slaktet 5 320 tonn laks, med en superior-kvalitet på 98 prosent av fisken.

Grieg Seafood planlegger å gå videre med byggingen av et smoltanlegg i Newfoundland for å støtte oppdrettsvirksomheten i Canada.

Venter sterkt marked

Selskapet skriver at de forventer et fortsatt sterkt marked i 2024 grunnet begrenset tilbudsvekst og økende etterspørsel etter laks. Det forventes å slakte 17 100 tonn laks i andre kvartal 2024 og totalt 81 000 tonn for hele året.