Höskuldur Steinarsson er leder for Landssamband Fiskeldisstövda, som er den islandske oppdretterforeningen. Her peker han på de områdene på Island som er åpnet for lakseoppdrett.

Lakseoppdrett på Island v 3.0

De har prøvd seg to ganger før. Nå håper de at alle gode ting er tre. Islenderne har nemlig denne gangen alliert seg med norsk erfaring og kapital. I Norsk Fiskeoppdrett nr 12 kan du lese om hvordan lakseoppdrett er på full fart oppover igjen fri for lakselus og alvorlig sykdom.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I flere fjorder både på vest, nord og øst satser nå flere aktører for fullt igjen med store anlegg, og denne tredje bølgen forventes å kunne øke på i årene som kommer.

Island har prøvd – og feilet –to ganger før på oppdrett av laks. Nå håper de tredje gang er lykkens gang. Foto: Pål Mugaas Jensen. 

- Anleggene er av topp kvalitet, basert på norske tekniske standarder, og så langt har vi kun hatt en mindre rømmingshendelse der 500 stykker stakk av. Og investorene er denne gangen i mye større grad norske oppdrettere som ser potensialet. Uttalelsen kommer fra lederen for Landssamband Fiskeldisstövda (den islandske oppdretterforeningen), Höskuldur Steinarsson og står på trykk i Norsk Fiskeoppdrett nr 12.

Oppdrettslederen er overbevist om at potensialet for å produsere laks i sjø er stort på Island.

- Å produsere et sted mellom 50 og 90 tusen tonn årlig burde ikke være noe problem.

Til sammenligning var produksjonen i 2015 i Rogaland på 83 tusen tonn og i Finnmark på 90 tusen tonn.

En viktig fordel Islendingene har sammenlignet med både Norge og alle andre lakseproduserende regioner, er mangelen på lus og alvorlige sykdommer. Sjøtemperaturene om vinteren er så lave at lusen ikke overlever, hevdes det. Så langt ha man visstnok heller aldri sett noen. I tillegg kommer fisken som settes ut fra patogenfri rogn, produsert på land med tilnærmet sterilt grunnvann.

Les hele saken i Norsk Fiskeoppdrett nr 12.