Mattilsynet endrer kontrollområde for ILA i Finnmark og Troms

Mattilsynet endrer kontrollområde for ILA i Harstad, Ibestad, Senja, Gratangen og Tjeldsund kommuner, Troms og Finnmark fylke

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Mattilsynet har 9. september 2020 fastsatt forskrift om endring av kontrollområdeforskriften for bekjempelse av infeksiøs lakseanemi (ILA) hos akvakulturdyr i Harstad, Ibestad, Senja, Gratangen og Tjeldsund kommuner, Troms og Finnmark fylke, melder tilsynet i en pressmelding. 

ILA ble torsdag 27. august 2020 stadfestet på fisk ved sjølokalitet Myrlandshaug i Ibestad kommune. Lokaliteten drives av Kleiva Fiskefarm AS og Gratanglaks AS.

Lokalitet Myrlandshaug er omfattet av kontrollområde for ILA i Lavangen, Gratangen, Ibestad, Dyrøy og Salangen kommuner, Troms og Finnmark. Kontrollområdet ble opprettet etter utbrudd av ILA ved lokalitet 20586 Kvanntoneset i oktober 2019. Lokaliteten ligger i et sykdomsbelastet område, og utbruddet er den sjette påvisningen av ILA i området siden oktober 2019. Det er tidligere blitt opprettet tre kontrollområdeforskrifter for ILA i dette området som følge av påvisningene. Det er alvorlig at sykdommen på nytt er påvist i området, noe som forverrer i sykdomssituasjonen.

Med bakgrunn i utbruddet ved lokalitet Myrlandshaug, endrer Mattilsynet forskrift om kontrollområde for ILA i Harstad, Ibestad, Senja, Gratangen og Tjeldsund kommuner, Troms og Finnmark fylke. Samtidig oppheves kontrollområdeforskriften i Lavangen, Gratangen, Ibestad, Dyrøy og Salangen kommuner. Endringene innebærer at det opprettes en ny bekjempelsessone med utgangspunktet i lokalitet Myrlandshaug. I tillegg utvides kontrollområdet til også å omfatte overvåkingssonen som lokalitet Myrlandshaug har vært omfattet av.

Hovedinnholdet i endringsforskriften:

Formålet med forskriften er å forebygge, begrense og bekjempe ILA hos akvakultudyr innenfor forskriftens virkeområde.

Kontrollområde består av to bekjempelsessoner og én overvåkingssone.

Den nye bekjempelsessonen omfatter lokalitetene Myrlandshaug, Gregusvika,  Breivoll, Skjærvika, Skardbergvika og Åmundsvika.

Overvåkingssonen omslutter bekjempelsessonene og avgrenser kontrollområdets ytre grenser. Se forskriften for nærmere angivelse av lokaliteter i overvåkingssonen og utstrekningen av sonene.

Kontrollområdet gjelder etter utvidelsen i kommunene Harstad, Ibestad, Senja, Gratangen, Tjeldsund, Lavangen og Salangen, Troms og Finnmark fylke.

Hvem gjelder kontrollområdeforskriften for?

En kontrollområdeforskrift får betydning for aktører som driver med fiskeoppdrett innenfor et nærmere angitt sjøområde, og andre som utøver aktiviteter som kan medføre smittespredning.

Forskriften legger restriksjoner på aktivitet i sonene for å hindre smittespredning.

Hvor lenge varer kontrollområdeforskriften?

Mattilsynet opphever bekjempelsessonene når fisken fra anleggene i henholdsvis bekjempelsessone 2 og bekjempelsessone 3 er slaktet ut, anlegg og utstyr er rengjort og desinfisert og sonen har vært brakklagt i samsvar med krav i forskriften. Bekjempelsessonene innlemmes deretter i overvåkingssonen som så opprettholdes i to år. Bekjempelsessone 1 ble opphevet med virkning fra 5. august 2020.