Svein Erik Gregersen fra Tysvær (41) er ny administrerende direktør i Remora Robotics fra og med 1. desember 2023.

Han skal lede Remora Robotics satsing videre

Svein Erik Gregersen overtar stafettpinnen i Remora Robotics, og skal lede ekspansjonen langs norskekysten.

Publisert

Teknologileverandøren Remora Robotics har utviklet en autonom notrenser for oppdrettsnæringen, og vant blant annet årets Seafood Innovation Award for sitt arbeid med teknologi som reduserer behovet for impregnering av nøter. 

Tar over roret

Svein Erik Gregersen (41) har jobbet fire måneder som COO i selskapet, men tok fredag 1. desember 2023 over som CEO etter Brage C. Amundsen, og skal lede selskapet med 17 fulltidsansatte. 

- I Remora Robotics får jeg muligheten til å jobbe med det absolutt fremste av robotteknologi, og vi anvender den til å øke bærekraft og fiskehelse. Dette motiverer meg veldig, sier den ferske sjefen til Kyst.no.

Gregersen har en «executive MBA» i Strategisk Ledelse NHH, og er utdannet sivilingeniør i Elektronikk ved NTNU. 

Remora Robotics:

  • Remora Robotics har hovedkontor i Stavanger, og er leverandør av  robotløsninger for rengjøring og inspeksjon av oppdrettsnøter. 
  • Roboten kombinerer sensorer for å overvåke og inspisere oppdrettsmerden, samtidig som den renser not for groe. 
  • Selskapet ble stiftet i 2015 av Leiv Midthassel fra Stavanger. 
  • Selskapet fikk i august 2023 inntil 30 millioner i kapital fra Grieg Kapital og Momentum. 
  • Selskapet har 17 fast ansatte ansatte. (21 med fulltidskonsulenter)

- Jeg har de siste 15 årene jobbet i større og mindre teknologiselskaper i Stavanger, fra subseautstyr i Roxar Emerson til diverse systemer til shipping i R. Stahl-Tranberg. Den røde tråden i min karriere har alltid handlet om å forstå kundebehov og drive teknologiutvikling og kommersialisering av produkter og tjenester, opplyser han. 

Avtroppende sjef Brage C. Amundsen sier han er meget godt fornøyd med å overlate ansvaret som ny CEO til Svein Erik. 

- Hans omfattende kompetanse innen teknologiutvikling og kommersialisering, strategiske ferdigheter og ledelseserfaring gjorde valget enkelt. Svein Erik har et godt grunnlag og utgangspunkt for å lede utviklingen av Remora Robotics videre, legger han til. 

Amundsen vil fortsette å være involvert i selskapet med fokus på strategi, vekst og utvikling, og dermed være en ressurs for selskapet. 

- Unik mulighet

41-åringen er født og oppvokst i Tysvær utenfor Haugesund, og påpeker at lakseoppdrett har alltid hatt en veldig synlig tilstedeværelse i denne regionen. 

- Det å nå få lov til å jobbe i denne fantastiske næringen er veldig spennende, spesielt siden vi er med på å øke bærekraft og bedre fiskehelsen. Dette er saker jeg er veldig engasjert i, sier han. 

Brage C. Amundsen sier han er fornøyd med å overlate stafettpinnen til Svein Erik Gregersen. Amundsen vil fortsette å være involvert i selskapet med fokus på strategi, vekst og utvikling.

Gregersen mener at teknologi vil i veldig stor grad være løsningen på mange av bærekraftsutfordringene til havbruksnæringen. 

- Det de fantastisk flinke menneskene i Remora Robotics har fått til så langt er utrolig imponerende, og det å få lov til å lede det teamet videre er en unik mulighet. Ambisjonen fremover er å bygge et sterkt selskap som skal fortsette å levere høy kundeverdi etter hvert som vi utvider til nye kunder og områder, sier han. 

- Ikke redde for nye løsninger

Selskapets renserobot arbeider kontinuerlig under overflaten med å holde noten ren, samtidig som den gir 24/7 overvåkning av tilstanden til noten når det gjelder groe, hull, etc. 

- Den krever ingen modifikasjon av merden, og vil enkelt kunne installeres av en person. En trenger kun tilgang til strøm på merdkant. Vi har allerede vist at vi kan redusere tradisjonelt renhold med egne fartøy og høytrykkspylerigger med 85 %. Dette er bra for fiskehelsen, og sparer kostnader og C02 utslipp for kunden, forteller han. 

Selskapet har i dag kommersiell drift hos flere kunder i Sør-Norge i Rogaland og Agder, og Gregersen påpeker at de vil til neste år fokusere på å ekspandere driften i Norge.

- Målet for 2024 er å fortsette utvidelsen i Rogaland hos flere kunder, samt ekspandere oppover til Vestlandet og videre langs kysten. Vi er i tett dialog med flere av de største aktørene innen oppdrett. Vårt mål er å hjelpe alle som driver med oppdrett, både i Norge og internasjonalt, med å holde nøtene kontinuerlig rene. Det å sikre fisken de beste og mest forutsigbare leveforholdene gir økt fiskehelse og bedre lønnsomhet for våre kunder, sier Gregersen, og legger til: 

- Reduserer risikoen

Navnet Remora kommer fra sugefisken som fester seg til andre fisker og fjerner parasitter og lignende hos verten. Remora Roboten «fester» seg til noten i en oppdrettsmerd og holder den ren. 

Gregersen forklarer at det forhindrer at det skapes et miljø som mikroorganismer og andre trives i, og reduserer risikoen for at disse kan overføres til fisken i merden. 

Selskapets renserobot arbeider kontinuerlig under overflaten med å holde noten ren, samtidig som den gir 24/7 overvåkning av tilstanden til noten når det gjelder groe, hull, etc.

- Visjonen til Remora Robotics er å være en bidragsyter til å bedre fiskehelsen til all oppdrettsfisk, opplyser han. 

Ny kapital inn 

Remora Robotics ble etablert i 2016 av Leiv Midthassel, som i dag er styreformann og som fortsatt er ansatt i selskapet. Han har rundt 25 års fartstid i olje- og gassnæringen. 

I august fikk selskapet inntil 30 millioner kroner fra Grieg Kapital og Momentum Partners. 

- Vi har fulgt med på markedet for automatisert notrensing over noe tid og tror at bransjen vil omfavne denne typen teknologi. Løsningen kan forbedre både vekst, lønnsomhet og bærekraften hos oppdretterkundene. Dermed treffer selskapet midt i blinken på vårt mandat, uttalte Christian Møgster, investeringsrådgiver i Momentum Partners til Finansavisen. 

Lars Jørgen Loktu, investeringsansvarlig i Grieg Kapital sa til Finansavisen at de kom i kontakt med selskapet tidlig i 2022 og har fulgt selskapet tett siden. 

- Vi mener nå at timingen er riktig for å bli med på videre utvikling, sa Loktu til avisen.