Haugesundsfirma tar RAS-teknologien til et nytt nivå

Aquaculture by Sandtorv-Haugesund har utviklet et nytt mobilt resirkuleringsanlegg (RAS) for landbaserte oppdrettsanlegg.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Så godt som alle nye landbaserte oppdrettsanlegg som bygges i Norge er resirkuleringsanlegg som benytter seg av RAS teknologi.

Resirkulering reduserer vannbehovet og gir bedre energiutnyttelse, men enkelte har ment at teknologien ikke har vært gode nok. Med sitt nye system hevder Aquaculture by Sandtorv-Haugesund å avkrefte dette.

- Med vårt containerbaserte plug and play-systemet RAS X01, får man nå et fullautomatisert og fleksibelt RAS-anlegg med behandling av slam og for-rester. Det mobile anlegget sørger for enestående oversikt og kontroll via full monitorering på PC og mobil, løpende diagnostisering og automatisk justering, forklarer Tommy Nilsen i Aquaculture by Sandtorv.

Satser internasjonalt

Målet er at Aquaculture by Sandtorv skal bli en fullverdig aquakultur-leverandør, og selskapet satser internasjonalt. Nilsen har selv hatt idéen, og utviklet løsningene for RAS X01 basert på lang erfaring fra olje- og gassindustrien.

- Med vårt containerbasert nød-RAS-system har anleggene dobbel sikkerhet mot driftsstans, og i motsetning til vanlige systemer der hele anlegget blir rammet ved sykdom eller forverring av vannkvaliteten i én av tankene, har RAS X01 fra Aquaculture by Sandtorv-Haugesund isolert hver eneste tank for å forhindre kontaminering fra tank til tank. Dette gir mye større sikkerhet, bedre stabilitet, mindre svinn og det vil spare oppdretterne for store kostnader, hevder selskapet.

I og med at container RAS-systemet til Aquaculture by Sandtorv-Haugesund hindrer spredningen av sykdom mellom tankene, vil det blant annet være ideelt for klekkerier, smolt- og post-smoltanlegg.

Det nye RAS-anlegget er et samarbeidsprosjekt mellom Aquaculture by Sandtorv-Haugesund, Landing Aquaculture i Nederland og Nimoc Marine AS i Rosendal.