Renate Larsen, administrerende direktør i Norges Sjømatråd er spent på hvordan brexit vil slå ut på sjømathandelen. Foto: Norges Sjømatråd

Brexit: - Halvparten av norsk sjømat går via andre EU land

Halvparten av norsk sjømat går via andre EU-land eller Kina på vei inn til Storbritannia. Det kan derfor bli svært komplisert å føre en god handel dersom britene lander på en hard brexit.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Renate Larsen, administrerende direktør i Norges Sjømatråd, sier til Kyst.no at hun er veldig spent på å se utfallet av brexit.

- Det er faktisk sånn at bare halvparten av sjømaten fra Norge til Storbritannia går direkte, mens halvparten går via andre EU-land eller Kina. Det kan derfor bli komplisert å sikre handelen, spesielt dersom det ender i en hard brexit.

Larsen understreker at man er bekymret for både eksporten av laks, torsk og hyse. 

- Det vi fikk høre nylig på vårt seminar i London, er en veldig tydelig melding til at både importører og eksportører bør forberede seg på ulike scenario og hva som kommer til å skje.

Seminaret hun viser til er «UK-Norwegian Seafood Summit» som Norges Sjømatråd holdt i London onsdag.

- Det var et veldig godt oppmøte fra norsk side, men også fra britisk side. Det er tydelig at de har satt pris på dette som en møteplass i forhold til å kunne prate sammen, men jeg tror også mange har behov for å møtes i forhold til den store usikkerheten som kommer med brexit. Det har vært en rekordpåmelding til årets arrangement, sier hun.

Avhengig av gode løsninger

Fiskeriminister Harald T. Nesvik har også vært i London, og han har hatt møter med britiske myndigheter.

- Vi håper at uansett hva som skjer, så vil det finnes gode muligheter for handel mellom Norge og Storbritannia.

Men på tross av at Nesvik understreket at det har vært god dialog mellom Norge og Storbritannia, hjelper det likevel lite ettersom store deler av fisken går til UK via EU-land.

- Vi er egentlig avhengig av at Storbritannia og EU finner gode løsninger mellom seg, slår Larsen fast.

Nest største vekstmarked

Larsen poengterer at i fjor var Storbritannia det nest største vekstmarkedet for norsk sjømat.

- Det er et veldig viktig marked. Det er derfor naturlig at det er mange som er urolige for konsekvensene ved brexit.

Det som først skjer nå er at Storbritannia skal finne ut om det blir en hard eller myk brexit, før man eventuelt vil se etterpå hva som vil komme av forhandlinger. 

- Vi vil nok leve en stund i usikkerhet enda på hvordan utfallet vil bli, det er det ingen som vet. 

Hun understreker at Sjømatrådet vil holde seg godt oppdatert for å kunne bistå med informasjon til næringen, om hva som kan komme til å skje.

- Vi vil fortsette å jobbe jevnt og trutt i det britiske markedet, og holde relasjonene til næringen i UK ved like. Det er nok viktigere enn noen gang at vi tar vare på de gode relasjonene, sier hun avslutningsvis.