Det hybride slaktefartøyet «Norwegian Gannet» har nå hatt sin første jomfrutur, og skal testes ut de neste ukene. Slakteskipet har Wärtsilä design, og settes i drift for HavLine gruppen i løpet av november. Foto/video: Balenciaga og Hav Line Gruppen.

Video: «Norwegian Gannet» på sjøprøver

Slaktebåten «Norwegian Gannet» gjennomførte forrige uke sine første sjøprøver. Fartøyet skal nå testkjøres utenfor den spanske havnebyen Pasaia, før den om noen uker setter kursen mot Norge. Se video her. 

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Administrerende direktør Carl-Erik Arnesen i Hav Line sier til Skipsrevyen.no at det er nå tilnærmet to år siden kjølen til slaktebåten «Norwegian Gannet»  ble strukket på verftet Balenciaga Astilleros. 

- Torsdag 25.oktober 2018 på flo sjø klokken 17:00 gikk «Norwegian Gannet» ut gjennom kanalen i den vakre kystbyen Zumaia. Store deler av byens 6000 innbyggere var oppstilt langs den smale kanalen da den vakre båten stødig ble ført ut av kaptein Sigmund Våge, opplyser Arnesen stolt.  

Carl Erik Arnesen, administrerende direktør i Hav Line sier båten skal de neste ukene testes ut, før den setter kursen mot Norge. Foto: Therese Soltveit.

17.mai-stemning

Verftet er sentralt plassert i byen, og befolkningen har fulgt utviklingen under byggingen.

- Det var 17.mai-stemning og jubelbrus da det ble blåst i fløyten idet båten rundet fyret som markerer inngangen til den lille havnebyen, opplyser HavLine-sjefen. 

- Store forventninger

Båten er 94 meter lang og 18 meter bred, drevet av en Wartsila dieselelektrisk hybridmotor for redusert Co2 utslipp.

- Det er store forventninger til verdens første slaktebåt. Båten vil slakte laks direkte ut av oppdrettsmerdene og frakte den sjøveien ut i markedet. Dette prosjektet er i det store og det hele er svært miljøprosjekt som blant annet gir mindre håndtering av fisken med redusert svinn, bedre fiskevelferd og bedre lønnsomhet, sier Arnesen fornøyd.

«Norwegian Gannet»:

  • Er 94 meter lang og 18 meter bred.
  • Fartøyet veier 4000 tonn og har syv dekk.
  • Den har 14 sløyemaskiner som kan sløye 25 fisk i minuttet.
  • Kan pumpe 100 tonn fisk i timen.
  • Den er utstyrt med ti RSV-tanker og en marsjfart på 18 knop.
  • «Norwegian Gannet» er bygg nummer 409 fra det tradisjonsrike verftet Balenciaga etablert i 1921, og er den største båten verftet har laget hittil. 

- Fisken blir også hurtigere nedkjølt, noe som skaper lenger holdbarhet, gir bedre kvalitet på fisken og behov for mindre is i kassene. Dette gir mer fisk i kassene, gir mer økonomisk frakt og kommer hurtigere ut i markedet, legger han til. 

Når fartøyet kommer i drift vil det trafikkere mellom oppdrettsanleggene langs vestlandskysten og og et mottak i Hirtshals i Danmark. For å ha bygget skipet for dette formålet har rederiet mottatt tilskudd på 20 millioner fra Kystverkets tilskudddsordning for godsoverføring fra vei til sjø. 

Les også: Norwegian Gannet nærmer seg drift

Snart hjemme

Norwegian Gannet skal nå gjennom ytterligere testing i farvannet utenfor havnebyen Pasaia.

Les også: 600 vil jobbe på verdens første slaktebåt

Arnesen sier de skal foreta de siste justeringer ved kai der før den setter kursen mot Norge i løpet av de nærmeste ukene.

Norwegian Gannet er registrert i Norge og har Bergen som hjemmehavn og norsk mannskap fra hele vestlandskysten. Båten er eid av rederiet Hav Line Gruppen AS hvor familiene Haugland og Sekkingstad aksjonærer.

Se stort bildegalleri under. Alle foto: Balenciaga og Hav Line Gruppen.