Mattilsynet melder at de kommer til å foreslå endringer i transportforskriften og PD-forskriften. Illustrasjonsfoto.

Nytt krav kan endre transport med brønnbåt

Mattilsynet ønsker å hindre spredning av PD og kommer derfor til å foreslå en endring i transportforskriften og PD-forskriften.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

På vegne av Nærings- og fiskeridepartementet skriver Mattilsynet på sin hjemmeside at de kommer til å foreslå endringer i transportforskriften og PD-forskriften. 

Mattilsynet skriver at endringene vil blant annet være:

  • Strengere regler om flytting og transport av rensefisk.
  • Det stilles samme krav til all gjennomføring av brønnbåttransport av all type fisk som skal til andre anlegg, uavhengig av om fisken kommer fra et settefiskanlegg eller et annet matfisk- eller stamfiskanlegg.
  • Unntaket fra karantenetid på 48 timer og attestering på gjennomført rengjøring og desinfeksjon når en brønnbåt har levert fisk inn til PD-sonen innskrenkes.

Prøvetaking av rensefisk – uegnet metode

Kyst.no har vært i kontakt med Inger Eithun, seniorrådgiver seksjon fiskehelse og fiskevelferd i Mattilsynet, som forteller at de gjennomfører en høring på vegne av departementet.

Hun forklarer at bakgrunnen for forslaget til endringene er basert på den allerede pågående høringen som gjelder forslag til endring av PD-forskriften knyttet til prøvetaking.

- Rensefisken blir ikke selv syk av PD, men kan likevel ha smitte på seg når den flyttes, opplyser Eithun.

Inger Eithun, seniorrådgiver seksjon fiskehelse og fiskevelferd i Mattilsynet sier at Mattilsynet nå ønsker å hindre spredning av PD. Foto: Mattilsynet

Hun mener prøvetaking av rensefisk for testing av PD ikke er en egnet metode for å si noe om smitterisikoen, og at det derfor er foreslått å oppheve kravene om testing av rensefisk før den flyttes.

- Vi har fått faglige råd fra Veterinærinstituttet som sier at det er smittestatusen i området fisken flyttes fra som har betydning for hvor stor faren er for smittespredning. Smittefaren, og de store konsekvensene en smittespredning til PD-frie områder har, gjør at flytting av rensefisk bør reguleres når testing ikke er egnet, sier hun.

Kippkjøring ikke tillatt lengre

Eithun påpeker at den viktigste endringen er nok likevel at kippkjøring av slaktefisk fra anlegg utenfor PD-sonen inn til slakteri innenfor PD-sonen ikke blir tillatt.

-  Båten må rengjøres, desinfiseres og gjennomføre 48 timers karantene før den kan hente ny last utenfor PD-sonen.

Bakgrunnen for forslaget er undersøkelser utført av Veterinærinstituttet som viser at høyrisiko brønnbåtbevegelser peker seg ut som en viktig risikofaktor for spredning av PD.    

Les også:

For oppdretterne vil de nye kravene bety at risikoen blir mindre for at anlegg utenfor PD-sonen blir smittet.

- Hvis PD spres og etablerer seg i enda større områder langs kysten, får det alvorlige konsekvenser for fiskehelsen og fiskevelferden. Det kan også få konsekvenser for markedsadgangen for norsk laks.

Tiltakene vil få konsekvenser

Likevel understreker Eithun at tiltak som reduserer risikoen for smittespredning også har en kostnadsside. Forslaget sier hun betyr at rensefisk som er oppdrettet i oppdrettsanlegg og som bruker ubehandlet sjøvann innenfor PD-sonen, ikke kan transporteres og settes ut i anlegg utenfor PD-sonen.

- I dag er det unntak fra kravet om 48 timers karantene for brønnbåter som transporterer fisk utenfra PD-sonen og inn til sonen, hvis båten går direkte ut av PD-sonen etter levering av fisken. Det foreslås at dette unntaket bare skal gjelde når brønnbåten har transportert settefisk til et anlegg i PD-sonen som enten er tom for fisk, eller bare har fisk som nylig er satt ut.

Hun mener det først og fremst vil få konsekvenser for større aktører som har anlegg i en av overvåkningssonene, og som baserer driften på transport av slaktefisk til et slakteri innenfor PD-sonen.

Håper på konstruktive høringsinnspill 

Avslutningsvis forteller Eithun at bekjempelse av PD skaper stort engasjement i næringen og at Mattilsynet derfor håper på mange og konstruktive høringsinnspill.

- Vi regner med at dette forslaget også gjør det, og håper at næringen er villig til å ta et større ansvar for å hindre spredning av PD.