K Strømmen Lakseoppdrett AS lokalitet. Foto: KSL.

Krevende lusesituasjon farger resultatene - Har iverksatt nye tiltak

K Strømmen Lakseoppdrett AS sier lusesituasjonen i fjor var krevende og preget resultatene deres. I år har de derimot iverksatt nye tiltak mot lus. -  Vi har kommet dit at vi nå har en verktøykasse hvor resistensproblematikk på medikamenter er et mindre problem sammenliknet med fjoråret, og tiltakene vi gjør mot lus er effektive, sier produksjonssjef Robert Sandslett.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Nøkkeltall for K. Strømmen lakseoppdrett AS for 2015 og 2014.

Bremanger-selskapet K Strømmen Lakseoppdrett AS kan vise til gode omsetnings-resultater i 2015, hvor de fikk en økning på cirka 11, 4 millioner kroner.

- Fjorårets resultater var fargelagt av krevende situasjon på lakselus, sier produksjonssjef Robert Sandslett. 

Han peker også på høye slaktekostnader i forbindelse slakting av fisk fra bekjempelsesone for Sav2 i Nordfjord.

Selskapet har tross høye slaktekostnader og en krevende lusesituasjon gått opp i omsetning tre år på rad. Suksessen til dette mener han er av flere grunner.

- Prisene har økt som følge av lavere produksjon både i Norge og Chile, og utviklingen på valuta har gavnet eksportindustri. Dette er faller heldig ut for alle oppdretterne og har gitt økt omsetning, sier Sandslett til kyst.no. 

Han påpeker at omsetningsøkningen skyldes således i hovedsak faktorer de ikke styrer selv.

- Vår økte omsetning er også et resultat med godt arbeid fra våre eksportører, Selected Seafood og Coast Seafood, legger han til.

Produksjonssjef Robert Sandslett mener selskapet i år har fått en mye bedre verktøyskasse mot lus. Foto: privat.

Driftsresultatet til selskapet gikk derimot ned med 11,3 millioner fra året før.

- Som nevnt om fjorårets resultat, så gav lusebekjempelse økte kostnader i kombinasjon med høyere slaktekostnader, sier han, når han forklarer nedgangen.

Selskapet er 100 prosent eid av K. Strømmen Holding AS, og eierne tok ut et utbytte på 31,6 millioner, en dobling fra året før.

Satsingen fungerer

- Hvordan har produksjonen vært så langt i 2016?

- Det er alltid utfordringer, men det vi ser at satsingen ved bruk av rensefisk virker, og vi ser at deltagelse på SalmonGroup prosjektet med RoServer, gir oss en nødvendig tilgang på ikke-medikamentell behandling/Thermolicer.

Lite sykdom og ok lusesituasjon

Oppdrettsselskapet har ikke hatt nye utbrudd av PD og AGD så langt, og Sandslett mener at produksjonen går bra.

- Hvordan er lusetallene på deres lokaliteter? 

Illustrasjonskart av Rugsund i Bremanger, hvor oppdrettselskapet K Strømmen Lakseoppdrett har sine lokaliteter.

- Vi har hatt tall som vi har vært komfortable med. Vi har på vårparten i år gjennomført vellykkede behandlinger med Azasure i ferskvann og tilgangen på Roserver har gitt oss ikkemedikamentell kapasitet som er svært effektiv. I tillegg ser vi at bruk av rensefisk virker. I sum har vi har kommet dit at vi nå har en verktøykasse hvor resistensproblematikk på medikamenter er et mindre problem i år sammenliknet med fjoråret, og tiltakene vi gjør mot lus er effektive, sier Sandslett. 

Når det gjelder andre investeringer selskapet har gjort i 2016, forklarer han at de har gjennomført en oppgradering av en lokalitet, ved at de har fått faset ut stålanlegg og endret anlegg til plastmerder. Videre har de oppgradert båtparken ved investering i en arbeidsbåt.

  • Strømmen Lakseoppdrett AS har historie tilbake til 1972 og ble stiftet av Kristen Strømmen som sammen med andre var en av pionerene  på oppdrett av atlantisk laks i sjø.
  • Selskapet har fire konsesjoner og drifter på fire lokaliteter i Bremanger kommune i Sogn og Fjordane.
  • Bedriften har totalt 18 ansatte.