Foto: Sjømat Norge.

Leverandørsektoren bekymret for stagnasjon

Bedriftene som leverer teknologi- og serviceløsninger til havbruksnæringen er svært bekymret for stagnasjon i lakseproduksjonen. Det kom fram i et møte med statssekretær Roy Angelvik i Nærings- og fiskeridepartementet tirsdag.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Det melder Sjømat Norge på sine hjemmesider.  

Det var representanter for teknologi- og servicebedriftene organisert i Sjømat Norge som møtte statssekretæren. I samtalen med Angelvik la bedriftsrepresentantene Tore Håkon Riple, Ove Løfsnæs og Aina Valland fra Sjømat Norge vekt på at videre utvikling i havbruk er avgjørende for bedriftene i leverandørsektoren.

- Norske teknologi- og servicebedrifter er verdensledende på sitt felt, og etterspørselen er økende. Våre bedrifter vil etter hvert gi en betydelig eksport, men det avhenger av at rammebetingelsene er gode. Vi er bekymret fordi det rammer investeringsvilje og innovasjon dersom vi går inn i stagnasjon i norsk havbruk, sier Tore Håkon Riple, som til daglig driver selskapet Marine Constructions som blant annet leverer avanserte fôrflåter til havbruksnæringen.

Først halvår i 2016 gikk den norske lakseproduksjonen ned med ni prosent, og det er ikke ventet noen reell vekst de nærmeste årene. Det er utsiktene til et enda strammere forvaltingsregime fra myndighetene som uroer leverandørene.

Ove Løfsnæs har bygd opp serviceselskapet AQS. Han mener teknologi- og servicebedriftene utsettes for en stor risiko. I minst like stor grad som havbruksbedriftene er disse avhengige av videreutvikling og vekst. For å kunne utvikle nye, effektive og bærekraftige løsninger, må det ligge forutsigbarhet og investeringsvilje i bunnen.

 - Vi oppfattet statssekretæren slik at departementet er bevisst på at dette leddet i næringen er svært viktig. Dersom vi skal øke matproduksjonen og verdiskapingen fra kyst- og havområdene, må det legges til rette for utvikling av kostnadseffektive løsninger. Det er dette våre bedrifter verdensledende på. Det siste Norge trenger nå er bremsing av næringslivet, sier Riple.