Det er på Vestlandet og i Midt det er mest PD. Foto: Linn Therese Skår Hosteland.

PD-sykdom tilsvarende fjoråret

I starten av året hadde laksenæringen en eksplosjon i antall mistanker sammenlignet med fjoråret. For april er situasjonen bedret.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Ifølge statistikk fra Veterinærinstituttet/ Barentswatch var det per syvende mai, bekreftet PD-sykdom på 32 lokaliteter i år. Ytterligere 24 lokaliteter har mistanker om sykdom.

Innmeldte mistanker av PD sortert på produksjonsområde. Tabell: Veterinærinstituttet.

April tilsvarende fjoråret

Med 176 mistanker/påvisninger av sykdom, ble 2017 et historisk dårlig år for PD i norsk laksenæring. Men allerede i i mars lå situasjonen betydelig bedret når det gjelder sykdomstilfeller sammenlignet med toppåret. Dette på tross av at man da så en eksplosjon i antall mistanker sammenlignet med fjoråret. 

- Ved utgangen av april er det registrert 52 tilfeller av PD (mistanker/bekreftede mistanker) mot 41 på tilsvarende tid i fjor. Det er særlig antallet i begynnelsen av året som ligger over fjorårene mens apriltallene er like, skriver Veterinærinstituttet.

Definisjon av sykdom og mistanker

Mistanke om PD: Påvisning av SAV med PCR eller dyrking, kliniske eller patologiske forandringer forenlig med PD, eller påvisning av antistoff mot PD (serologi).

Påvist PD: Påvising av SAV med PCR eller dyrking, i tillegg til kliniske symptomer eller patologiske forandringer forenlig med PD.

Fra PD-forskriftens §3 (kursivering gjort av oss).

Økningen av PD-mistanker i starten av året, kan ha å gjøre med innføringen av nye rutiner for screening etter PD, som ble innført i oktober i fjor.

Alle lokaliteter med mistanker og sykdom befinner seg forøvrig i produksjonsområdene 2 til 7.