Fraråder tidsbegrensning på akvakulturtillatelser
- En tidsbegrensning for akvakulturtillatelser vil, slik det har blitt tatt til orde for, skape unødvendig usikkerhet i havbruksnæringen, mener Sjømat Norge.
- Vårt korte svar er at vi er enige med Havbruksutvalget om at tidsbegrensning på havbrukstillatelser ikke bør innføres. Når vi nå ser det foreslått vil vi flagge at vi tror ikke det vil være et klokt element å innføre, verken for eksisterende eller nye selskapstillatelser for laks og ørret, sier Jon Arne Grøttum, direktør for havbruk i Sjømat Norge.
Grøttum begrunner bransjeorganisasjonenes synspunkt med en eventuell reguleringsrente (grunnrente) allerede tas ut gjennom auksjoner, produksjonsavgift og grunnrenteskatt. For det andre er forutsigbare rammevilkår, som sikrer langsiktige investeringer, avgjørende for utvikling og innovasjon i en moden og integrert verdikjede.
Les også: Grundig gjennomgang
Havbruksutvalget kom ikke med et forslag om tidsbegrensing på tillatelser for laks, men åpnet opp for å ha det på andre arter. I høringssvarene leser man fra blant annet Fylkestinget i Finnmark at tidsbegrensning bør vurderes på samtlige arter.
Det ville i så fall ha betydd ekspropriasjon av tildelte rettigheter som næringens utøvere har betalt for, og komme i tillegg til de allerede innførte grunnrenteskattene. Innføring av tidsbegrensning på nye tillatelser reiser også betydelige utfordringer med hensyn til forutsigbarhet for næringen, og hvordan dette skal praktiseres, heter det i Sjømat Norges høringssvar.
Etter Havbruksmeldingen har myndighetene gjennomført betydelige endringer som har skapt stor uforutsigbarhet for næringen, med innføring av en høy grunnrenteskatt og en skjerpet formuesskatt på norsk eierskap som omfatter nesten alle norske havbruksselskaper. I høringssvaret skriver Sjømat Norge at det er åpenbare juridiske betenkeligheter ved å innføre tidsbegrensninger med tilbakevirkende kraft for eksisterende tillatelser.
Videre begrunner Grøttum bransjeorganisasjonens synspunkt at det er en forventing om videreutvikling av havbruksnæringen gjennom betydelige investeringer i innovasjon og grønn miljøteknologi.
- Det er ikke til å stikke under stol at tidsbegrensning på selskapstillatelser vil skape usikkerhet for investorer og tilgang på risikokapital som er nødvendig for videreutvikling av denne viktige næringen. Vi opplevde at usikkerheten som kom i kjølvannet av grunnrenteskatten har satt mye av utviklingen på vent, særlig i leverandørleddet, sier Grøttum.
Det endelige høringssvaret opplyser Sjømat Nroge vil bli publisert på deres sider så snart det er klart.
Les flere saker om Havbruksutvalgets NOU her:
-
- En god dag for havbruksselskapene
Oppfordringen om en miljøfleksibilitetsordning innen 2024 vil ha stor betydning for oppdrettere og leverandørbransjen, ifølge Krister Hoaas.
-
Vil ha slutt på dagens «rigide» MTB-system
Fylkesnes Fisk mener større oppdrettere har en helt annen mulighet til å balansere biologi og produksjon enn de små. Nå håper selskapet på en endring i dagens tillatelsessystem.
-
Vil ha under fem prosent dødelighet i sjøfasen
Veterinærinstituttet mener at dødelighet på lokalitetsnivå bør innføres som et mål på fiskevelferd. Det langsiktige målet for næringen mener de bør være under 5 % dødelighet i sjøfasen.
-
Ønsker lusekvoter og krav til dyrevelferd
Havforskningsinstituttet mener det kan redusere mengden lakselus på villaks og sjøørret, samtidig som oppdrettsfisken får et bedre liv.
-
Krever all lakseoppdrett lukket
Norges Miljøvernforbund er klare i sitt høringssvar på at all lakseoppdrett må inn i lukkede anlegg, mens for torsk og regnbueørret er umiddelbart totalforbud eneste akseptable løsning.
-
Savner helhetlig tankegang fra forvaltningen
Men torskeoppdretteren støtter Havbruksutvalgets forslag om endring av tillatelsesmodell for akvakultur.
-
Positive til vekst i bytte mot strengere miljøkrav
Norske miljøorganisasjoner har kommet med detaljerte høringssvar til Havbruksutvalgets NOU. Organisasjonene understreker viktigheten av å innføre strengere miljøkrav gjennom den foreslåtte miljøfleksibilitetsordningen.
-
Kritisk til forslag: - risikoen vil bli for høy
- Vi ber ikke om finansiell støtte, vi ber om å få den samme muligheten som lakseoppdrett i sin tid hadde, skriver Nordic Halibut i sitt høringssvar.
-
Syv selskaper om forslag: - Vil være svært urimelig
Flere oppdrettsselskaper sier de har tatt stor risiko og lagt ned betydelige ressurser for å drifte sine visningstillatelser, som de nå frykter skal bli fratatt dem.
-
Avgjørende med miljøfleksibilitetsordning
Cermaq mener en slik ordning må være forutsigbar, teknologinøytral og lik for alle produksjonsområder.