Matias Hatland Våge har fått fast jobb som driftstekniker etter å ha vært lærling hos Lerøy Sjøtroll i to år. Foto: Lerøy Sjøtroll.

Valgte havbruk foran elektro

Sommerintervju: Matias Hatland Våge har i to år jobbet som lærling i Lerøy Sjøtroll. 20-åringen fra Sotra har allerede sikret seg fast jobb og skal snart ta fagprøven. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Akvakulturnæringen er en mangfoldig næring som består av hele 33 759 ansatte. Kyst.no kommer fremover til å ha et sommerintervju i uken, hvor vi i denne spalten ønsker å gi et lite innblikk i hverdagen til de som jobber i havbruksnæringen. I ukens sommerintervju kan du lese mer om hva som gjør at nettopp Matias Hatland Våge (20) har havnet i denne næringen. 

Matias Hatland Våge trives godt med fysisk arbeid og elsker å jobbe utendørs. - Å jobbe med laks er svært spennende, sier han. Foto: Lerøy Sjøtroll.

Interessen for havbruk- og oppdrettsnæringen startet i 9.klasse, da Våge og klassen hans var på et bedriftsbesøk hos en oppdretter. 

- Under besøket på merdkanten fant jeg fort ut at det var dette jeg ønsket å jobbe med.

Opprinnelig skulle 20-åringen bli elektroingeniør, men den planen skrotet han fort.

- Jeg bestemte meg heller for å utdanne meg innen havbruksnæringen, og det har jeg ikke angret på, påpeker han.  

Fast ansatt

Den trivelige 20-åringen forteller at han studerte naturbruk/akvakultur ved Austevoll videregående skole i to år. Deretter har han jobbet to år som lærling i Lerøy Sjøtroll.

- Jeg ble nylig fast ansatt, og skal ta fagprøven i august, opplyser han. 

Våge er oppvokst på Sotra, men bor nå i Modalen i Hordaland. Per dags dato bor han hjemme hos far, ettersom han sparer opp penger til å kjøpe egen bolig. 

- Det er rundt en times reise hver vei til jobb, som betyr at jeg må stå opp halv seks om morgenen. Arbeidsdagen er fra halv syv til fire, forteller han. 

Matias er fornøyd med å ha en variert arbeidsdag, hvor han gjør mange ulike oppgaver. En av dem er blant annet truckkjøring. Foto: Lerøy Sjøtroll.

Ser frem til å gå på jobb

Å stå tidlig opp plager ikke 20-åringen i det hele tatt, ettersom han trives svært godt på jobb. ​

- Jeg gleder meg til å gå på jobb hver dag, og jeg jobber med kjempetrivelige kolleger. I tillegg er det en svært variert arbeidshverdag, og jeg elsker å være ute, samt ha et fysisk arbeid. Fisk er jo utrolig spennende, og noe helt annet enn hva jeg opprinnelig hadde sett for meg. 

Noe kontorjobb var dermed aldri aktuelt for Våge.

- Å være driftstekniker innebærer å jobbe med veldig mye forskjellig hver dag. I tillegg jobber jeg på flere ulike lokaliteter i Nordhordland, som gjør at det stadig er noe å gjøre på.

Blant annet er oppgavene hans daglig røkting, håndtering, service, fôrbestillinger, fôrleveranser, levere ensilasje, lusetelling, PD-prøver, og generelt vedlikehold etc. 

- Jeg er med andre ord en potet, som de fleste andre driftsteknikere, legger han til med et smil.

Nordhordland som jobbområde

Våge tilhører region fjordane, og arbeider på totalt seks lokaliteter som ligger i Sørfjorden, Osterfjorden og Radfjorden i Nordhordland.

- Som regel er jeg på tre eller fire lokaliteter om gangen, som oftest i Radfjorden eller Osterfjorden.

I Osterfjorden er det lokalitetene Tepstad, Angelskår og Kvamme, han jobber på, men i Radfjorden jobber han på Bognøy, GrasholmenStolane og Ramsvik-lokalitetene. 

Lerøy Seafood Group har innført at de skal fôre fisken via tilvekstsenter/fôringssenter, og fisken Våge jobber med blir matet fra et tilvekstsenter på Skafto på Osterøy.

Våge jobber også med ørretbarnehagen til Lerøy, der selskapet har startet et prosjekt for ørretsmolt. Det hele går ut på å la den nyutsatte fisken vokse seg halvstor i en "ørretbarnehage" ute i Radfjorden, før den flyttes lengre inn i Osterfjorden der lusepresset er lavt, hvor den vokser til full slaktestørrelse. 

- Vi har høstfisken på våre lokaliteter i Osterfjorden, og vi skal starte slakt av fisken denne uken. Regnbueørreten er alt fra 2,5 kg til 3,8 kg, opplyser han. 

Stig Nilsen, havbruksdirektør i Lerøy Seafood Group har tidligere uttalt at ørretproduksjonen i Sørfjorden er sentral i Lerøys ørretsatsning, gir store ringvirkninger i regionen og er av avgjørende betydning for de 150 arbeidsplassene de har på Lerøy Fossen i Osterøy hvor ørreten bearbeides og selges som ferske og røkte produkter. 

Første i familien

Våge er førstemann i familien som jobber i havbruksnæringen, og påpeker at familien synes det er kjekt at han valgte denne karrieren. 

- De fleste i min familie jobber med elektro, så jeg er den første som gjør noe innen havbruk, og det synes familien er spennende. Det er jo ingenting som skulle tilsi at jeg skulle ende opp i havbruk, men det er jeg glad for at jeg gjorde, sier han. 

Utenom jobben er det dataspill og mye fisking det går i. 

- Fotballen gav jeg opp i 7.klasse, da ble rett og slett presset med å være keeper for stort. Å være keeper på et lite lokallag er ingen spøk, flirer han.

Men fotball på tv følger Våge fremdeles med på og laget er selvsagt Brann, siden han er oppvokst på Vestlandet.

Kjenner du noen som jobber i havbruksnæringen som du mener passer perfekt til å være vårt neste sommerintervju. Tips oss på redaksjon@kyst.no og merk emnefeltet med: Sommerintervju 2018. 

Les også de tidligere sommerintervjuene vi har gjort: