Lakselus i skål. Foto: Linn Therese S Hosteland.

- Ytterligere tap av følsomhet mot lusemidler

Veterinærinstituttet koordinerer overvåkingen av legemiddelresistens hos lakselus, og påpeker i en rapport at resistens og redusert følsomhet mot midlene som inngår i overvåkingen, er utbredt langs kysten. De skriver også at sår og kronisk gjellebetennelse er utfordrende i laksenæringen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Veterinærinstituttet la nylig ut sin faglige aktivitetsrapport 2015. I denne kommer det frem at antall foreskrevne resepter på legemidler mot lakselus fortsatt er høy, men noe lavere enn i 2014.

- Resistens og redusert følsomhet mot legemidlene som inngår i overvåkingen er utbredt langs kysten, dog mindre fremtredende i sør (Agder), informerer de.

Sammenlignet med overvåking i 2014, synes det å være et ytterligere tap av følsomhet overfor deltametrin, azamethiphos og emamektin benzoat i Finnmark.

- Resultatene for hydrogenperoksid var generelt bedre enn for de andre legemidlene, men også her registreres det redusert følsomhet, konkluderer de.

Kronisk gjellebetennelse og bakteriesykdommer

I rapporten påpekes det også at AGD ikke har utviklet seg til å bli en like alvorlig sykdom for norsk oppdrettsnæring i 2015, som den var i 2014.

- Årsakene til dette kan være at mange av oppdretterne har tilegnet seg mer erfaring med håndtering og behandling av AGD enn tidligere år, at sensommeren var preget av stor ferskvannsavrenning med lavere salinitet i en rekke kystnære områder og at høsten 2015 ikke var like varm som året før.

De viser så til at gjellesykdom opptrer i alle livsstadier av laksefisk i oppdrett.

- Spesielt for laks i sjøvann er kronisk gjellebetennelse et stort og vedvarende problem. Ingen gjellesykdommer er listeført. Dette medfører at det er vanskelig å tallfeste hvor mange anlegg som blir rammet hvert år og dermed si noe om årlig utvikling. Gjellesykdom har ofte komplekse og multifaktorielle årsaksforhold, noe som betyr at flere ulike typer mikroorganismer kan opptre samtidig og forårsake en kronisk gjellebetennelse, skriver de.

Bakterielle sårsykdommer understrekes også å være et betydelig problem, spesielt i Nord-Norge.

- Yersinose rammer et økende antall lokaliteter. I 2015 er det registrert en kraftig oppgang i antallet innsendelser fra rensefisk, der trenden synes å være at problem med atypisk furunkulose, forårsaket av bakterien atypisk Aeromonas salmonicida, har økt betraktelig, spesielt hos rognkjeks. Typisk Aeromonas salmonicida er blitt påvist i ett tilfelle på rognkjeks i Nord-Trøndelag. Denne bakterien forårsaker klassisk furunkulose som er en meldepliktig fiskesykdom. AGD er påvist i flere tilfeller på rensefisk. Det er ikke blitt diagnostisert virusinfeksjoner i Veterinærinstituttets materiale fra rensefisk i 2015.

Om velferd

De skriver også at de deltar i flere prosjekter om velferd hos oppdrettsfisk, herunder utprøving av ny teknologi og i prosjektet «FishWell» om velferdsindikatorer, finansiert av FHF.

- Høy dødelighet hos fisk på grunn av håndtering og behandling mot lakselus er fortsatt en stor dyrevelferdsmessig utfordring, konkluderer de.