Se Kystpodden:
Asylmottak for rømt oppdrettslaks
Det kom busslaster med skuelystne fra Bergen da professor Erik Slinde proklamerte asylmottak for rømt oppdrettslaks i elven der han er grunneier. Denne historien og flere får du i andre episode av kystpoddens møte med professoren.
Les mer om Kystpodden
-
– Eg sette foten i døra
– Han ville ikkje ha noko å gjere med verken meg eller Skretting. Han hadde kjøpt noko som ikkje heldt mål, meinte han. Då sette eg foten i døra. Det enda med ein god prat og han vart mangeårig Skretting-kunde.
-
– Denne bedriften får du aldri til å gå
Da Ragnar Grøntvedt begynte som sjef ved Frøya Fryseri i 1964 var beskjeden fra hans far klar: – Denne bedriften får du aldri til å gå.
-
Startet karrieren med å snekre sitt eget kontor
Dag Møller er en av de mest innflytelsesrike personene i oppdrettsnæringens tilblivelse. Han var sentral da oppdrettsloven ble utformet, og takket være han fikk næringen sine forskningsstasjoner i Matre og Austevoll.
-
- Vi mikset vår egen medisin i sementblander
Det Torild Lohne ikke vet om settefiskproduksjon er ikke verd å vite. Etter 43 år i Sævareid Settefisk har hun vært med på mye. Møt henne i denne utgaven av «Kystpodden».
-
– Vaksiner ble sett på som en vits
– Hadde vi ikke klart å utvikle vaksiner mot vibriose og furunkulose på slutten av 1980-tallet, hadde vi ikke hatt noen laksenæring i Norge.
-
Messegeneralen til Kystpodden:
- Det hang i en tynn tråd.
-
Genetisk forurensing? Nei, det blir feil.
- Rømt oppdrettslaks er et problem, ja. Men å kalle det genetisk forurensing er feil, mener avlsforskeren.
-
– Lakselus har skapt 15 000 ekstra arbeidsplasser
Andre og siste del av vårt møte med Lars Liabø er nå ute. Se den i vinduet over, eller lytt til episoden her eller på Spotify.
-
– Krakk i laksenæringen
Gjesten i «Kystpodden» denne gangen fikk bakoversveis da han leste Aftenposten etter et foredrag i Bergen.
-
– Har næringen blitt offer for sin egen suksess?
Se tredje episode i vårt møte med Torben Foss.