Kystpodden:
– Denne bedriften får du aldri til å gå
Da Ragnar Grøntvedt begynte som sjef ved Frøya Fryseri i 1964 var beskjeden fra hans far klar:
– Denne bedriften får du aldri til å gå.
Men der tok fader Grøntvedt feil. Ragnar gikk til oppgaven med ungdommelig pågangsmot og skapte det som skulle bli en mønsterbedrift for hele Fiskeri-Norge. Levendelagring av villfisk, og kontinuerlig helårsdrift var noe av nøkkelen til suksessen.

Frøya Edelfisk
Allerede i 1969 forela Ragnar Grøntvedt et forslag for styret i Frøya Fryseri om å etablere et selskap for lakseoppdrett. På nyåret i 1970 ble Frøya Edelfisk dannet og lakseeventyret hadde fått enda en knoppskyting på Frøya.
– Husk på at det allerede i 1973 var 22 selskap i gang med lakseoppdrett på Frøya. Hitra og Frøya sto den gangen for 25 % av oppdrettsnæringen i hele Norge, forteller Ragnar til Kystpodden.
Tilknappet Sunnmøringer
– Hvorfor ble nettopp Frøya og Hitra arnested for laksenæringen i Norge?
– Vi var opptatt av å dele erfaringer og kunnskap. Jeg var på det første organiserte oppdrettermøte i Sykkylven i 1970. I forkant av møtet så vi frem til et møte der vi kunne sette hverandre i stevne og høre om erfaringer fra andre steder. Men der vart vi skuffet. Sunnmøringene var ikke interessert i å dele erfaringer. Da vi reiste fra Sykkylven, sverget vi på at vi skulle dele erfaringer, erindrer Ragnar.
Hør «Kystpodden» lørdager kl. 10.00 på kyst.no/kystpodden og Spotify
– Aldri en lørdag uten
Les flere saker fra Kystpodden:
-
Han søv ikkje bort sumarnatta den karen
Han vart legende i levande live – oppdrettspioneren, organisasjonsbyggjaren og bedriftsgrunnleggjaren Erling Osland. «Kystpodden» har møtt tredje generasjon Osland – Erik Osland som fortel om besten.
-
Du finner henne på øverste hylle
Hun har brukt sin forskerkarriere på kveite, torsk og laks. Hun har blant annet bidratt til å finne ut hvorfor flatfisken får øynene på samme side av hodet når den bunnslår. Og hun har gjort funn som tyder på at produksjonslidelser hos laks kan komme fra manipulert gytetidspunkt. «Kystpodden» har møtt seniorforsker Kristin Hamre.
-
Slik ble «bibelen» til
«Kystpodden» skal i denne sendingen handle mest om Olav Hanssen – gründer og første redaktør av Norsk Fiskeoppdrett. Vi har møtt Liv som deler felles opplevelser og episoder fra et langt ekteskap med Olav. For det var hjemme på kjøkkenet at Norsk Fiskeoppdrett ble til.
-
Forsker, kunstner og miljøforkjemper
Han har forsket på muskelfiber hos hai, kartlagt knokler i fisk og laget kobberstikk av ryggvirvel nummer 45 hos laks. Professor emeritus Harald Kryvi forsker og underviser fortsatt, og han er vår gjest i denne sendingen av «Kystpodden».
-
– Rik? Nei, du. Fikk en utstoppet oter og en billett til Holmenkollrennet
– Men da var det tåke i Holmenkollen, forteller Jan Raa og skratter. Han er gjest i denne sendingen i serien Pionerene på Kystpodden. Den pensjonerte professoren slutter aldri å være nysgjerrig. Vitenskapsmannen, oppfinneren og businessmannen fortsetter å lete etter sammenhenger.
-
– Laksen drives for hardt
– Det er spesielt to forhold som jeg ville ha gjort noe med: Redusere intensiteten i produksjonen ved å senke temperaturen og redusere lysbruken i settefiskfasen, sier veterinær og Kystpodden-gjest Brit Tørud.
-
– Korrupsjon er et dekkende ord
Kystpodden er hjemme hos ekteparet Aase og Alf Lone på Osterøy utenfor Bergen. Sammen har de to ørretoppdretterne opplevd mye, blant annet amerikanske dumpingjegere som okkuperte stuen i noen dager. Bankvesenet får det glatte lag av ekteparet som ble vitne til grove overtramp.
-
– Næringens omdømme er i fritt fall
– I naturen er laksen svømmeatlet, rovdyr og individualist. I oppdrett har vi gjort den til en stimfisk, som svømmer i ring og lever på vegetarkost. Vi gjør ikke det ustraffet, mener Trygve Poppe. Veterinærpioneeren er lørdagens gjest i Kystpodden.
-
Mjølkebilsjåføren som vart lakseoppdrettar
– Turen gjekk først til Erling Osland for å sjå korleis han fekk ørretyngelen til å vekse i innhegningane som han hadde laga i sjøen. Deretter gjekk turen til Olav Svendsen på Bømlo for å sjå på dei firkanta flytemerdane han hadde laga.
-
Solgte konsesjonene for å starte på nytt
Ivar Refsnes har videreført familien sin sjømattilvirksomhet i 3–4 generasjoner. De siste 40 årene har laks vært sentralt. Men nå har Ivar solgt konsesjonene for å starte på ny. Hvorfor? Det får du vite i denne sendingen av «Kystpodden».