Kystpodden:
– Arbeidskontrakt fikk jeg aldri
Målfrid Steinsbø hadde utdannet seg til lærer, men skulle bare hjelpe ektemannen Odd et par dager med å flytte inn i kontorlokalene til nyopprettede Fiskeoppdretternes Salgslag (FOS). Det var i 1978. Hun ble med gjennom hele historien til «the bitter end» i 1991.
– Jeg gjorde alt. Var sekretær, møtereferent, laget møtemat og serverte kaffe. Men etter hvert jobbet jeg med det jeg syntes var aller mest spennende, nemlig salg og markedsføring, forteller Målfrid til «Kystpodden».
Hun velger å huske de gode årene som ansatt i FOS, og ikke fokusere så mye på det vonde og dramatiske som skjedde da FOS ble slått konkurs i 1991. Men arbeidskontrakten fikk hun aldri.
– Nei, det bare ble slik. Jeg forlangte ikke en kontrakt, men burde ha gjort det, forteller hun med et smil.
Laksenæringens førstedame

Odd Steinsbø var den første og eneste direktøren i FOS sin historie. For senere generasjoner aktører i laksenæringen kan det være på sin plass å minne om FOS sin rolle som et markedsinstrument med lovfestet rett til all førstehåndsomsetning av laks. Det gjorde FOS til den mektigste aktøren i laksenæringen i nærmere 14 år. Og Målfrid var med, hele veien. I et sjeldent portrettintervju i Norsk Fiskeoppdrett før AquaNor i 1989, sier hun følgende:
– Det er nok dei som rynkar på nasen over at eg har ein slik framståande jobb i same firma som mannen min. Men eg elskar dette arbeidet og identifiserer meg med fiskeoppdrettarane. Eg føler også at eg har eit godt forhold til alle i FOS. Så eg har gjeve Odd beskjed på at dersom me to vert uvener og nokon må slutta, så vert det han som må gå …»
Hør historien til Målfrid Steinsbø i «Kystpodden» lørdag 2. november 2024 kl. 10.00.
Kyst.no/kystpodden
Eller på Spotify
«Kystpodden»
Høyr meg – Sjå meg
– Aldri en lørdag uten
Les flere saker om Kystpodden:
-
Han søv ikkje bort sumarnatta den karen
Han vart legende i levande live – oppdrettspioneren, organisasjonsbyggjaren og bedriftsgrunnleggjaren Erling Osland. «Kystpodden» har møtt tredje generasjon Osland – Erik Osland som fortel om besten.
-
Du finner henne på øverste hylle
Hun har brukt sin forskerkarriere på kveite, torsk og laks. Hun har blant annet bidratt til å finne ut hvorfor flatfisken får øynene på samme side av hodet når den bunnslår. Og hun har gjort funn som tyder på at produksjonslidelser hos laks kan komme fra manipulert gytetidspunkt. «Kystpodden» har møtt seniorforsker Kristin Hamre.
-
Slik ble «bibelen» til
«Kystpodden» skal i denne sendingen handle mest om Olav Hanssen – gründer og første redaktør av Norsk Fiskeoppdrett. Vi har møtt Liv som deler felles opplevelser og episoder fra et langt ekteskap med Olav. For det var hjemme på kjøkkenet at Norsk Fiskeoppdrett ble til.
-
Forsker, kunstner og miljøforkjemper
Han har forsket på muskelfiber hos hai, kartlagt knokler i fisk og laget kobberstikk av ryggvirvel nummer 45 hos laks. Professor emeritus Harald Kryvi forsker og underviser fortsatt, og han er vår gjest i denne sendingen av «Kystpodden».
-
– Rik? Nei, du. Fikk en utstoppet oter og en billett til Holmenkollrennet
– Men da var det tåke i Holmenkollen, forteller Jan Raa og skratter. Han er gjest i denne sendingen i serien Pionerene på Kystpodden. Den pensjonerte professoren slutter aldri å være nysgjerrig. Vitenskapsmannen, oppfinneren og businessmannen fortsetter å lete etter sammenhenger.
-
– Laksen drives for hardt
– Det er spesielt to forhold som jeg ville ha gjort noe med: Redusere intensiteten i produksjonen ved å senke temperaturen og redusere lysbruken i settefiskfasen, sier veterinær og Kystpodden-gjest Brit Tørud.
-
– Korrupsjon er et dekkende ord
Kystpodden er hjemme hos ekteparet Aase og Alf Lone på Osterøy utenfor Bergen. Sammen har de to ørretoppdretterne opplevd mye, blant annet amerikanske dumpingjegere som okkuperte stuen i noen dager. Bankvesenet får det glatte lag av ekteparet som ble vitne til grove overtramp.
-
– Næringens omdømme er i fritt fall
– I naturen er laksen svømmeatlet, rovdyr og individualist. I oppdrett har vi gjort den til en stimfisk, som svømmer i ring og lever på vegetarkost. Vi gjør ikke det ustraffet, mener Trygve Poppe. Veterinærpioneeren er lørdagens gjest i Kystpodden.
-
Mjølkebilsjåføren som vart lakseoppdrettar
– Turen gjekk først til Erling Osland for å sjå korleis han fekk ørretyngelen til å vekse i innhegningane som han hadde laga i sjøen. Deretter gjekk turen til Olav Svendsen på Bømlo for å sjå på dei firkanta flytemerdane han hadde laga.
-
Solgte konsesjonene for å starte på nytt
Ivar Refsnes har videreført familien sin sjømattilvirksomhet i 3–4 generasjoner. De siste 40 årene har laks vært sentralt. Men nå har Ivar solgt konsesjonene for å starte på ny. Hvorfor? Det får du vite i denne sendingen av «Kystpodden».