Kystpodden:

Dysleksi stoppet ingeniørstudiet

Han konstruerte Vikingmerden – det første, moderne stålanlegget for lakseoppdrett. Det ble en stor suksess. Han har 7–8 patenterte teknologiske nyvinninger på merittlisten. Men ingeniørutdanningen ble det ikke noe av. – Jeg hadde dysleksi, forteller Knut Vangen.

Publisert Sist oppdatert

Knut Vangen er like lavmælt i 2024 som han var i 1974. Oppvokst på en fjellgård på Vestlandet, men interessen for tekniske installasjoner og konstruksjoner drev han mot oppdrettsnæringen som på tidlig 1970-tall var et hvitt felt.

– Timingen var god. Jeg kom i kontakt med næringen på et tidspunkt da behovet for teknisk utvikling var enormt. Vikingmerden ble en umiddelbar suksess. Etter det jeg vet i dag, ble det til sammen produsert og solgt langt over 1000 anlegg av denne typen, forteller Knut Vangen.

Ble ikke ingeniør

– Jeg har ingen høyere utdanning. Det ble med yrkesskole, realskole og handelsskole. Jeg hadde et ønske om å bli ingeniør, men på grunn av dysleksien ble det ikke noe av det, forteller Knut. 

Han har til gjengjeld kompensert for handikappet ved å bli en av de mest meritterte oppfinnerne og utviklerne i oppdrettsnæringens tidligere år. Og jammen er han ikke i gang igjen.

Knut Vangen har aldri gitt seg som teknisk innovator. I dag jobber han med det lukkede merdkonseptet «Green Bag» sammen med sønnen Vidar.

– Sammen med min sønn Vidar, har vi etablert Merdslippen der vi blant annet driver med utvikling av en lukket, flytende merdkonsept vi har kalt «Green Bag». Dette konseptet har vi testet i fullskala, og resultatene er lovende, avslører Knut.

Hør mer om Knut Vangen sin historie i «Kystpodden».
Lørdag 28. desember 2024 kl. 10.00

www.Kyst.no/kystpodden og Spotify
«Kystpodden»: Høyr meg – Sjå meg, aldri ein laurdag uten

Kystpodden

- Kystpodden har som mål å snakke med personer som har bidratt til å bygge opp laksenæringen til å bli en stor og viktig industri. Å lese historier blir aldri det samme som å høre tidsvitner fortelle med egne ord om sine opplevelser. Vi skal møte personer som har hatt ulike posisjoner og ståsted i laksenæringen.

Det er idemaker og podkast-vert Gustav Erik Blaalid som sier dette. Han er selv et tidsvitne med fartstid som næringslivsjournalist i Norsk Fiskeoppdrett siden januar 1990. Senere etablerte han blant annet Kyst.no som var på lufta allerede i 1997. Gustav Erik Blaalid er grunnlegger og eier av Oceanspace Media AS som teller 10 ulike medietitler i Norge, Danmark, Chile og Storbritannia.